30.3.09

20 jaar sedert het einde van de ‘Magda Maria’ van Paradijs

Maandagmiddag 30 maart 2009 was het precies 20 jaar geleden, dat het voormalige zendschip ‘Magda Maria’ van de kortstondige zeezender ‘Radio Paradijs’ de haven van Zeebrugge werd binnengesleept. Met deze tocht naar de scheepssloperij langs het Boudewijnkanaal werd meteen een definitief punt gezet achter de plannen van enkele Belgische zakenmensen om voor de kust van de Benelux uitzendingen te verzorgen. Het schip was in 1980 klaargestoomd voor z’n taak in het Duitse Cuxhaven en in Dublin. In de Ierse hoofdstad was alle apparatuur uit de States aan boord gebracht . De nieuwe ether vrijbuiter werd echter door pech achtervolgd. Bij het verlaten van de haven van Dublin hadden de Ierse mastenbouwers (Prendergast en Higginbottom uit de Black Pits) net het tweede deel van de mast opgezet, toen de top naar beneden kwam donderen. Net buiten de Ierse territoriale wateren dook al even onverwacht als ongewenst gezelschap op. Een Nederlandse oorlogsbodem escorteerde het zendschip "Magda Maria" het hele eind naar de Nederlandse kust. Het schip voer onder Panamese vlag. Daar had de toenmalige Panamese consul in Antwerpen, mits de nodige dollars, voor gezorgd. Alejandro, een voormalig hoofd van de geheime politie van de Panamese drugspresident Noriega, vulde zo in de schaduw van de boerentoren z'n België-waartse wegpensionering wat aan... Eerst wilde men het schip Simon Bolivar noemen, naar de grote latino vrijheidsstrijder. Maar op het Panamese consulaat had men geen gevoel voor humor. De naam werd pertinent geweigerd. Dus werd er gekozen voor "Magda Maria" naar het schip van het Zweedse Radio Nord uit de jaren 60. Het was ondertussen eind juli 1981. Terzelfdertijd werd in de Italiaanse heuvels van Camporosso bij Ventimiglia de legale tak van Radio Paradijs in stelling gebracht. Alle programma's zouden ook daar uitgezonden worden, zodat legitiem kon gefactureerd worden aan de reklameklanten...

Ter hoogte van Katwijk had men inmiddels op de Magda Maria de lassen van het speciale Flipper-Delta ingraafanker op een dekschavot doorgebrand. Even later lag het zendschip stevig vast geankerd. Terwijl nog aan de 30 kWatt FM-zender werd gesleuteld door wijlen Veronica-technicus José Van Groningen ging kort nadien de middengolfzender met proefuitzendingen op 227 meter (1107 kHz) in de lucht met enkel Nederlandstalige muziek. Politiek Nederland raakte in paniek door toedoen van de Telegraaf, die het zaakje lekker opklopte en blokletterde dat het schip met schotelantennes was uitgerust om de programmatie van-wie-weet-waar aangestraald te krijgen. Je weet wel... in die tijd was het al snel de schuld van de Russen. Op een luchtfoto hadden de krantenjongens een leeg phillystranhaspel verkeerdelijk aanzien voor een schotelantenne. Het was trouwens voor het eerst dat een high-power radiozendmast, buiten het Amerikaans leger, was getuid met peperdure phillystran. Dit maakte de porseleinen isolatoren overbodig.De reactie uit Den Haag liet niet lang op zich wachten. In de voormiddag op zaterdag 1 augustus 1981 werd het zendschip door de Nederlandse rijkspolitie en de marine geënterd. Dat gebeurde in internationale wateren en was een flagrante daad van piraterij. Een Nederlandse kok, een Nederlandse handlanger en de twee Ierse matrozen werden gearresteerd. De Jantjes van de marine probeerden het anker te lichten maar de Flipper-Delta verroerde, zoals het hoorde, voor geen van zijn beide vinnen. De ankerketting werd tenslotte doorgebrand en het schip werd naar IJmuiden en dan naar de entrepothaven van de douane in Amsterdam gesleept waar het op een redelijke afstand van de kaai aan de ketting werd gelegd. De inbeslagname was gebeurd in opdracht van een overijverige ambtenaar.

Daarna spande de eigenaar van het zendschip, de Panamese vennootschap Panlieve sa, bij monde van Meester Maes uit St Niklaas een geding in tegen het rijk der Nederlanden. De zaak werd jaren later beslecht in het voordeel van de zeezender en de geldschieters kregen het schip terug. Maar de tijden waren veranderd en de zeezenders hadden hun rol vervuld doch economisch was er voor hen geen plaats meer. De Magda Maria stierf een roemloos einde toen ze op een sloperswerf in Brugge werd afgebroken tot schroot.

29.3.09

Filmkomedie rond de Zeezenders

In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw lagen voor de kust van Knokke-Heist tot Noordwijk zeezenders zoals Uilenspiegel, Atlantis, Veronica, Caroline, Mi Amigo en Noordzee. Heel kort ook Radio Paradijs. Om buiten de klauwen van de repressief-conservatieve regimes in België en Nederland te blijven zonden ze uit vanaf een schip. Zo’n 45 jaar later kunnen we nu in 2009 kijken naar een film die het verhaal vertelt over een radiostation in dergelijke omstandigheden. ‘The boat that Rocked’ speelt in 1966. Het is geen documentaire, maar een komedie met Philip Seymour Hoffman in een ijzersterke rol. Via de zeezender wordt de concurrentie aangegaan met de BCC die maar 2 uur per dag Rock n Roll uitzendt. Op "The Boat That Rocks" doen ze dat 24 uur per dag met als gevolg dat er ruim 25 miljoen mensen dagelijks afstemmen op de zeezender. De film komt in april ook op het Continent uit.

Tony Blackburn about the Boat that Rocked

Tony Blackburn had his say in The Mail Online about the offshore era and the boat that rocked, or rather the station that rocked the nation. The article is called: "Adventures of a poptastic pirate: The radio ship which gave us Tony Blackburn, the world's cheesiest DJ". Tony Blackburn (b. 29 January 1943) is an award winning English dj, who broadcast on the offshore stations Radio Caroline and Radio London in the 1960s and was the first presenter to be heard on BBC Radio 1 in 1967.

Motie voor Veronica's Norderney in Den Haag

The council at The Hague has accepted a motion promising to study the possibility of finding a home in the port at Scheveningen for Veronica's former broadcasting vessel Norderney, which has been moored in Antwerp for many years.

Terug naar de kust?

De gemeenteraad van Den Haag heeft donderdagavond een motie van de Haagse Stadspartij aangenomen om te kijken of het zendschip Norderney van Radio Veronica naar Scheveningen kan komen. Het legendarische schip ligt momenteel in de haven van Antwerpen. De haven van Scheveningen speelde een belangrijke rol bij de uitzendingen van de zeezender Veronica, die mede aan de wieg stond van de vrije radio zoals we die nu in Europa kennen. Er bestaan initiatieven om het schip naar Nederland te halen. Met de motie wordt het college van b&w opgeroepen om onderzoek te doen naar een ligplaats voor het schip in de Scheveningse haven.

New book on Radio Nord

A new book about Radio Nord will be published this coming September in Sweden. The title is "Stick iväg Jack" (Hit the road, Jack). Jack Kotschack's son Jan has spent the last two years researching and writing the story. By his own admission he has uncovered a lot of new facts, in addition to new pictures and documents. The Swedish copy of the book can be pre-ordered at Premium Publishing. It is doubtful hower that there will ever be an English version of the book. But at least Jan will try to keep an international audience updated on what’s happening through his blog in English. It can found at this address: http://blogg.radionord-story.com/

Tom Edwards ex-Radio City

Former offshore radio DJ Tom Edwards has written a long and illustrated article for the Mail on Sunday reflecting on his offshore radio career that started on Radio City when he was just 19, after which he moved on to Radio Caroline. The piece in the Mail on Sunday is entitled: "My stormy life aboard the boat that rocked Britain ... A DJ looks back on the pirate radio era". Tom is currently writing his autobiography. He and Johnnie Walker will be among the DJs recreating the pirate sound on the LV18 ship anchored off Harwich on BBC Radio Essex for four days over Easter.

New book: Shiprocked

Steve Conway's book "Shiprocked - Life On The Waves With Radio Caroline" will be published by Liberties Press on March 31st. The book will be on sale at a price of £10.99 sterling or €14.99 euro. The book will be available through bookshops in the UK and Ireland, and the usual online retailers such as Amazon etc. ISBN 978-1-905483-62-4 There is a special offer for anyone who pre-orders or buys the book via the Radio Caroline web shop at www.radiocaroline.co.uk by Easter Sunday. These orders via the Radio Caroline web shop will receive a password allowing access online to a specially produced PDF booklet, which contains an additional 10% of content - roughly 9,000 words - not included in the printed edition of the book. A number of special fundraising readings in support of the RNLI lifeboats will be held in Dun Laoghaire and Galway between now and June.